Gezellig in het grote bed

Laatste update op , door Thomas

Laat jij je baby bij jou in bed slapen? Toegegeven, het is zalig toeven, zo dicht bij elkaar. De meeste baby’s worden bijzonder rustig van de onmiddellijke fysieke aanwezigheid van hun mama. Bovendien zou het volgens psychologen de band tussen moeder en kind alleen maar versterken. Maar er is een keerzijde…

Je baby bij je in bed laten slapen is namelijk niet zonder risico. Volgens de Amerikaans kinderarts Rachel Moon verhoogt het samen slapen het risico op wiegendood aanzienlijk. Zij onderzocht 8 000 gevallen van wiegendood en stelde vast dat er in het merendeel van de gevallen een verband was met de slaapsituatie van de baby’s. Iets meer dan twee op drie onder hen sliep bij hun ouder(s) in bed.

Baby’s die bij mama slapen, lopen het risico om verwikkeld te raken in beddengoed wanneer je ligt te woelen, of zelf onder je terecht te komen. Heel jonge baby’s hebben nog niet voldoende kracht en coördinatie om van slaaphouding te veranderen of zich bloot te woelen wanneer ze het te warm krijgen of niet genoeg zuurstof krijgen. Om diezelfde reden weer je ook beter knuffels en donsdekens uit je baby’s bedje wanneer die alleen slaapt.

We willen natuurlijk niet zeggen dat je je baby nooit meer bij je in bed mag nemen. Samen zalig liggen soezen na de voeding, of ’s morgens even fijn spelen tussen de lakens – het kan allemaal nog wel. Maar als een van jullie beiden echt aan slapen toe is, is je baby het veiligst in zijn eigen wiegje of bedje. Bovendien creëer je zo geen gewoonte die je later weer wil/moet afleren wanneer je kindje te groot wordt om bij je te liggen. Je kindje veilig laten slapen is belangrijk.

Slaapwel – en veilig!

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook