Onderhoud van je auto: Wanneer? Wat is de prijs? Hoe kan ik besparen?

Laatste update op , door Thomas

Elke trotse autobezitter weet dat het onderhoud van zijn/haar auto erg belangrijk is. Hoe weet je nu of het tijd is voor een onderhoudsbeurt? Dit kan natuurlijk verschillen van klein tot groot onderhoud. Moet de auto naar een garage om de hoek of naar de dealer? Wat gaat het allemaal kosten?

Wanneer is het tijd voor onderhoud?

In het onderhoudsboekje vind je alle informatie over de technische gegevens van je auto. Dit is bovendien ook het eerste waar een monteur naar kijkt om te weten waar het om gaat. In dit boekje vind je informatie over de aanbevolen onderhoudsbeurten.

Voor klein onderhoud wordt, afhankelijk van het type voertuig en de leeftijd, aangeraden om de wagen om de 15.000 of 30.000 km naar de garage te brengen voor een onderhoudsbeurt.

Klein onderhoud houdt in:

  • Verversen van de motorolie
  • Controle van het oliepeil en de koelvloeistof
  • Controle van de remmen
  • Controle van de accu en koplampen
  • Vervanging van de oliefilter
  • Doorlopen van een vaste checklist.

Groot onderhoud laat  je om de 30.000 km of om de 2 jaar doen. Hier komen alle aspecten van het klein onderhoud aan bod, aangevuld met diverse andere zaken zoals:

  • Vervanging van de lucht- en de pollenfilter (die voor gezonde lucht in de auto zorgt)
  • Voor benzinewagens vervanging van de bougies
  • Controle van de uitlaat
  • Checken van de schokdempers en de banden. Deze zijn essentieel voor een goede wegligging en om optimaal te kunnen remmen.

Je auto laten inspecteren voor zowel een kleine als een grote  onderhoudsbeurt kan vrijwel door elke erkende garage worden uitgevoerd, maar uiteraard kan dit ook door de dealer worden gedaan. Sommigen geven aan de garage om de hoek de voorkeur omdat die doorgaans wat goedkoper is, maar anderen blijven trouw aan hun dealer, want die kent de specifieke eigenschappen van het merk goed.

Wat is de prijs van onderhoud?

De gemiddelde kostprijs van klein onderhoud varieert van 100,00 tot 1.000,00 euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk, het bouwjaar en het gebruik van het voertuig. Voor een grote onderhoudsbeurt betaal je al gauw het drievoudige. Het uitvoeren van een grote onderhoudsbeurt is ook afhankelijk van het merk en type auto.

Hoe kan je besparen?

Via Mijngarage.be kun je online de prijs voor het specifieke onderhoud van je auto opvragen. Een tip is om altijd eerst de offerte bij verschillende garages op te vragen en de prijzen te vergelijken.

Bij Auto5 kun je terecht voor relatief goedkope onderhoudsbeurten. De groep Auto5 heeft, verspreid over België, 52 garages die klassieke onderhoudsbeurten voor alle automerken verzorgen. De tarieven zijn 30% lager dan bij de merkgarages. Dit klinkt veel automobilisten als muziek in de oren!

Tenslotte kun je ook eens onze categorie Auto en Motor checken, voor actuele aanbiedingen. Zo is er geregeld wel een flinke korting op onderhoud of bepaalde onderdelen beschikbaar!

Vond je dit leuk? Laat het ons weten!
Delen via Twitter
Delen via Facebook